Öppettider: 

Lördag - Söndag
10.00 - 15.00
Måndag - Fredag
10.00 - 18.00


Toppbestigning av Helagsfjället

Ljungdalsfjällen Ljungdalsfjällen P-O Wikberg

Helagsfjället 1797 möh är Sveriges högsta fjäll söder om Lappland. Det hyser också Sveriges sydligaste glaciär.
En topptur bjuder på fantastiska vyer åt alla håll eftersom fjället reser sig så markant över resten av topografin.
Turen Helags fjällstation - Stora Helagsstöten och tillbaka är 8 km om man går ner samma väg. Man kan dock med fördel följa kammen åt nordväst och ta sig ner andra vägar för att få mångsidigare vandring. För att vara en stortopp är Helagsstöten relativt lätt att bestiga.

Från stationen går man mot sydväst och följer längre upp nischkanten med dess blockrika terräng ovanför glaciören. På drygt 1600 m passeras ett renstängsel varefter man på den återstående kilometern till toppen rundar Helagsglaciärens sydände. Från toppen ser man Predikstolen i sydväst, Nedalssjön i väster, Helags övriga toppari nordväst och Härjångsfjällen i nordost. Längs nischkanten norr om glaciären kan man ta sig tillbaka till fjällstationen.
(källa: Boken Sylarna av Hanneberg/Brox)

 National Geographic rankar Helags i Härjedalen som den tredje bästa fjälltoppen i världen!
Helags hamnade över bland annat Heng Shan Bei i Kina (2017 möh), Desolation peak i Washington (1860 möh) och Mount Yari i Japan (3180 möh), som alla är populära berg- och vandringsleder med olika svårighetsgrad. I bedömningen har de vägt in både själva vandringen men också platsens historia. De skriver på sin hemsida att alla platser på listan erbjuder någon form av kontakt till det omgivande landskapet men också befolkningen. I motiveringen till Helags tredjeplats skriver de mycket om samerna och deras historia. Renarna och fjällrävar finns också med och de säger att det finns en magi på Helags som griper tag. National Geographic Hemsida,   STF-Helags Hemsida

Ljungdalsfjällen. All rights reserved.