Öppettider: 
Måndag - Fredag
10.00 - 15.00

Tel. +46(0)687 - 20079

  Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

 

Fiska

Fiska

Sommarfiske i Ljungdalsfjällen är en upplevelse som passar de flesta människor. Det är otroligt spännande eftersom den där stora fisken, oavsett om det är en storharr, en storöring eller en storröding, den finns! Och ingen vet på förhand vem som har lyckan med sig. Dessutom ger fritidsfisket i fjällen mer än bara fisket. Det ger avkoppling och naturupplevelser utöver det vanliga.

Utrustning och tips vid sommarfiske  Du behöver ingen märkvärdig utrustning för att uppleva allt det positiva med att fiska i fjällen. Ett enkelt metspö, lina, sänke och krok, samt bete och du kommer att upptäcka att även du får fisk. Det går även utmärkt att meta med en vanlig haspelutrustning om du vill öka räckvidden. Kom bara ihåg metets huvudregel: Stort bete - stor krok, litet bete - liten krok. Som bete duger majs, maggots och fiskstrimlor lika bra som mask.  Förutom kniv, tändstickor och plastpåsar har du med en liten låda med drag och krokar. Spinnare, vobblers, skeddrag, pilkar och plastbeten i olika färger och vikter. Med dem täcker du in alla de tre zoner där fisken finns: ytan, språngskiktet och botten. Tänk på att variera kasten och inspinningstakten och sprid kasten i solfjädersform.

Flugfiske  Flugfiske är effektivast under den varma årstiden när insekterna svärmar. Kontrollera vid aktuellt vatten vilka insekter som är i farten och vilka insekter fisken tar. Knyt sedan en på en fluga som påminner om aktuell insekt och kasta ut. Tänk på att det handlar inte om att kasta långt utan att presentera flugan för fisken på ett sådant naturligt sätt inom fiskens synhåll!

Flera områden att välja på I Ljungdalsfjällen har du två fina fiskevårdsområden att välja på: Ljungdalens Fiskevårdsområde och Storsjö Fiskevårdsområde. Dessutom finns även Länsstyrelsens fiskekort att köpa om Du vill prova på att fiska ute på kronans fjällmarker. Utförlig karta som visar vilka sjöar, tjärnar och vattendrag som är tillåtna medföljer fiskekortet. Många av fjällens vatten är ej upplåtna annat än för samernas husbehovsfiske.

Bidra till fiskevården Inom Ljungdalens och Storsjös fiskevårdsområden pågår en kontinuerlig fiskevård i form av utsättning av yngel, inplantering och andra fiskevårds- befrämjande åtgärder till nytta och glädje för dig som fiskar inom dessa områden. Kasta tillbaka all småfisk som fastnar på din krok, då bidrar även du till ett bättre framtida fiske!

Båtuthyrning Det finns båtar att hyra i många av sjöarna. I Ljungdalsområdet har vi båtar i Kesusjön, Viksjön, Öjön och Nedre Skärvagen. Båt hyr man genom Ljungdalsfjällens turistbyrå. I Storsjö kan man hyra båt genom Storsjö Fiskecamp.

 

Ljungdalsfjällen. All rights reserved.